Belka
Piątek, 29 Marca 2024   imieniny: Wiktoryna, Cyryl, Eustachy
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Dynia – królowa jesieni

Data publikacji: 2017-11-16, Data modyfikacji: 2017-11-16
A A AWydrukDrukuj  
 
Dynia – królowa jesieni

Sezon na dynie uważamy za otwarty! To właśnie o tej porze roku, kiedy dynie są najbardziej dojrzałe, możemy cieszyć się bogactwem witamin, które zawierają. Poznaj już dziś ciekawe przepisy, które pozwolą Ci wykorzystać to warzywo w kuchni i kulinarnie zachwycić najbliższych!

Jej walory odżywcze warto doceniać przez całą jesień

Dynia zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, których bogactwo kryje się nie tylko w miąższu, ale także w nasionach. Dynia to bogactwo przede wszystkim witaminy A i witamin z grupy B, a także innych składników jak magnez, wapń, i potas. Do tego jest niskokaloryczna, a ponadto zawiera błonnik. Warto skorzystać także z dobrodziejstw jej nasion, które są źródłem witaminy E, magnezu, selenu, żelaza, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych.. Dynia to warzywo, które nadaje się do przygotowywania potraw zarówno na ciepło, jak i zimno. Skorzystaj z pomysłów marki WINIARY i przekonaj się ile dań można przygotować z jej wykorzystaniem.

Przepisy, które odmienią Twoje menu

Jeśli nie masz pomysłu na pyszny, jesienny obiad skorzystaj z naszego wyjątkowego przepisu i przygotuj placki z dyni hokkaido, które idealnie przełamią kulinarną rutynę w kuchni. Jeśli nie smażyłeś nigdy placków z dyni, wypróbuj je koniecznie w niecodziennym wydaniu – z serem feta, cebulką dymką, świeżą szałwią i dipem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Tę propozycję przygotujesz w zaledwie 15 minut! Do dzieła! J

Składniki:

  • Dynia hokkaido (0,5 kg)
  • Natka pietruszki
  • Szałwia świeża (do smaku)
  • Cebula dymka (1 sztuka)
  • Ser feta (50 g)
  • Mąka (70 g)
  • Jajko (2 sztuki)
  • Sól i pieprz (1 sztuka)
  • Olej

Dip czosnkowy

  • Majonez Dekoracyjny WINIARY (2 łyżki)
  • Jogurt grecki (100 ml)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • Ostra papryka (do smaku)
  • Pestki dyni (3 łyżki)

Przygotowanie:

Startą na tarce dynię, posiekane zioła, posiekaną cebulę, mąkę, jajko i pokruszoną fetę mieszamy razem. Doprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli masa będzie za rzadka – dosypujemy trochę mąki i dodajemy drugie jajko. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję masy i smażymy z każdej strony na niewielkim ogniu przez ok. 4 minuty – aż placuszki będą lekko brązowe. Następnie przygotowujemy dip czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Na patelni podprażamy pestki dyni, (ale nie z dyni hokkaido – te są niejadalne) i dodajemy do naszego dipu. Możemy też obsypać nimi placuszki! Pycha!

Winiary, Źródło artykułu: infowire.pl, Autor zdjęć: Winiary
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     
    międzychódzki

    Powiat międzychodzki – powiat w Wielkopolsce mający siedzibę w Międzychodzie. Zaliczamy do niego gminy Międzychód, Sieraków, Chrzypsko Wielkie, Kwilcz oraz miasta Międzychód i Sieraków.

    Powiat nazywany jest krainą stu jezior, ze względu na ich liczne umiejscowienie. Stąd też jest to raj dla wędkarzy i amatorów wodnych rozrywek. W powiecie znajdziemy dwa parki krajobrazowe – pszczewski i sierakowski oraz kilka rezerwatów przyrody. Szlaki piesze i rowerowe dodatkowo urozmaicają ofertę turystyczną regionu i sprawiają, że miejsce jest chętnie odwiedzane przez turystów.   

     

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola