Sezon na dynie uważamy za otwarty! To właśnie o tej porze roku, kiedy dynie są najbardziej dojrzałe, możemy cieszyć się bogactwem witamin, które zawierają. Poznaj już dziś ciekawe przepisy, które pozwolą Ci wykorzystać to warzywo w kuchni i kulinarnie zachwycić najbliższych!
Jej walory odżywcze warto doceniać przez całą jesień
Dynia zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, których bogactwo kryje się nie tylko w miąższu, ale także w nasionach. Dynia to bogactwo przede wszystkim witaminy A i witamin z grupy B, a także innych składników jak magnez, wapń, i potas. Do tego jest niskokaloryczna, a ponadto zawiera błonnik. Warto skorzystać także z dobrodziejstw jej nasion, które są źródłem witaminy E, magnezu, selenu, żelaza, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych.. Dynia to warzywo, które nadaje się do przygotowywania potraw zarówno na ciepło, jak i zimno. Skorzystaj z pomysłów marki WINIARY i przekonaj się ile dań można przygotować z jej wykorzystaniem.
Przepisy, które odmienią Twoje menu
Jeśli nie masz pomysłu na pyszny, jesienny obiad skorzystaj z naszego wyjątkowego przepisu i przygotuj placki z dyni hokkaido, które idealnie przełamią kulinarną rutynę w kuchni. Jeśli nie smażyłeś nigdy placków z dyni, wypróbuj je koniecznie w niecodziennym wydaniu – z serem feta, cebulką dymką, świeżą szałwią i dipem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Tę propozycję przygotujesz w zaledwie 15 minut! Do dzieła! J
Składniki:
Dip czosnkowy
Przygotowanie:
Startą na tarce dynię, posiekane zioła, posiekaną cebulę, mąkę, jajko i pokruszoną fetę mieszamy razem. Doprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli masa będzie za rzadka – dosypujemy trochę mąki i dodajemy drugie jajko. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję masy i smażymy z każdej strony na niewielkim ogniu przez ok. 4 minuty – aż placuszki będą lekko brązowe. Następnie przygotowujemy dip czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Na patelni podprażamy pestki dyni, (ale nie z dyni hokkaido – te są niejadalne) i dodajemy do naszego dipu. Możemy też obsypać nimi placuszki! Pycha!
Powiat międzychodzki – powiat w Wielkopolsce mający siedzibę w Międzychodzie. Zaliczamy do niego gminy Międzychód, Sieraków, Chrzypsko Wielkie, Kwilcz oraz miasta Międzychód i Sieraków. Powiat nazywany jest krainą stu jezior, ze względu na ich liczne umiejscowienie. Stąd też jest to raj dla wędkarzy i amatorów wodnych rozrywek. W powiecie znajdziemy dwa parki krajobrazowe – pszczewski i sierakowski oraz kilka rezerwatów przyrody. Szlaki piesze i rowerowe dodatkowo urozmaicają ofertę turystyczną regionu i sprawiają, że miejsce jest chętnie odwiedzane przez turystów.
|
Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola